Welkom | Nieuws informatie

Nieuws   Informatie.

Het begin van het einde en een nieuw begin.

Voor veel bewoners is de sloop van hun ouderlijk huis een meedogenloos einde van een periode van vele en ook vaak emotionele herinneringen.

 

Ook ik stond onlangs nog bij de voordeur van mijn ouderlijk huis. Medio 2008/2009  zal er op de oude plek een moderne eengezinswoning staan, voorzien van de gemakken en het comfort van deze tijd.

Toen Transvaalkwartier

Nu Transvaalkwartier

 Plannen Transvaalkwartier

Transvaalkwartier - Intimidaties van Staedion om de slooppanden leeg te krijgen.

Buurtlink - Sloop Kritzingerstraat  Transvaalwijk deel 2

Buurtlink - Overlast van tijdelijke bewoners Transvaalwijk

Buurtlink - Sloopvergunning de Kritzingerstraat en omgeving aangevraagd  Transvaalwijk

 

 

In de wijk waar ik nu woon, daar groeide mijn kinderen op. Ook daar zwaait  al weer een tijdje de sloophamer er driftig op los.

Oud Spoorwijk

 Nieuw Spoorwijk

 

In de Toekomst zal het Heden nog slechts het Verleden zijn. Daan de Ligt wist dit op een indrukwekkende manier te verwoordden.

 

Weerzien met de Wijk

Is dit het trotse huis waarin ik woonde
heeft hier nu werkelijk m’n wieg gestaan
de vensters kijken mij verbijsterd aan
omdat ik mij na jaren weer vertoonde

het schaamt zich voor de scheefgezakte muren
het verveloze en geknakte hout
verlaten kamers waar de toekomst rouwt
m’n jeugd leek hier een eeuwigheid te duren

voornamer kwam het in mijn beeld naar voren
de geur van boenwas en van groene zeep
verdrongen door de walm van traag vergaan

ik zag dat het de hoop al had verloren
een moedeloosheid die ik slecht begreep
totdat ik in een ruit mezelf zag staan.


Bron: Stadsdichter - Daan de Ligt

Den Haag, Wereldstad aan zee

 

Het Rooie dorp  Parallelweg Schilderswijk Den Haag

 

 

Haag Wonen weer in de fout bij laatste bewoners slooplocatie Grovestinsstraat (Moerwijk stadsdeel Escamp .  2 februari 2009

Grovestinsstraat
Den Haag


maps.google.nl 

 

 

http://denhaag.wordpress.com/2009/01/06/herhuisvestingsproblemen/

 

 

Beste SASH-ers en bekenden,

De bewoners van de Maastrichtse wijken Nazareth en  Wittenvrouwenveld verzetten zich zijn tegen de sloop van hun wijk.
Op de onderstaande video een verslag:

http://www.12move.nl/content/article/obinn/bewoners_vogelaarwijk_zijn_tegen_sloop/123890.htm

Het lijkt me goed namens SASH een solidariteitsverklaring te sturen, te meer daar ze recentelijk ook contact met ons zochten.

---

9 APRIL 2009

 

SOLIDARITEITSVERKLARING

 

STOP AFBRAAK SOCIALE HUISVESTING IS SOLIDAIR MET DE BEWONERS IN MAASTRICHT VAN DE WIJKEN NAZARETH, WITTENVROUWENVELD EN WYCKERPOORT, DIE STRIJDEN TEGEN DE DREIGENDE SLOOP VAN HUN WONINGEN.

ER WONEN IN DEZE DRIE ARBEIDERSWIJKEN 15 DUIZEND MENSEN. MOGELIJK DAT MEN 1000, MAAR MISSCHIEN VOOR HEEL MAASTRICHT WEL 3000 WONINGEN WIL SLOPEN.

DE WONINGEN ZIJN IN GOEDE STAAT. ER IS DAN OOK GEEN ENKELE REDEN OM DE WONINGEN TE SLOPEN.

BEWONERS ORGANISEREN ZICH EN STRIJDEN VOOR HET BEHOUD VAN HUN WIJKEN.

ZIJ HEBBEN AL RUIM 900 HANDTEKENINGEN OPGEHAALD EN AANGEBODEN AAN DE BURGEMEESTER VAN MAASTRICHT.

ZIJ HOUDEN BEWONERSBIJEENKOMSTEN OM DE BEWONERS TE MOBILISEREN EN GEVEN  EEN MANIFEST UIT.

DE BEWONERS IN MAASTRICHT VAN DE WIJKEN NAZARETH, WITTENVROUWENVELD EN WYCKERPOORT VERDIENEN ONZE SOLIDARITEIT.

STOP AFBRAAK SOCIALE HUISVESTING

WWW.SASH.NL

SASH@SASH.NL

 

 

E-MAIL: sash at sash.nl, WEBMASTERS: webmasters at sash.nl
POSTADRES: Hembrugstraat 148, 1013 XC Amsterdam, TEL: 020-6633978 (Abraham Vega)
POSTGIRO: 3591212 t.n.v. F.F. Del Pomo en/of A. v.d. Storm

 

 

WIJ ROEPEN DAN OOK ELKE BEWONERSORGANISATIE EN BEWONER OP HUN EIGEN SOLIDARITEITSVERKLARING OP TE STELLEN EN TE STUREN NAAR EEN VAN DE VOLGENDE EMAILADRESSEN:

……..

………

……….

Corporaties en Den Haag ruziën over sociale woningen

NIEUWS - NRC 11.06.09  Corporaties willen gemeente niet laten bepalen hoeveel huizen voor laagste inkomens worden gebouwd.

De buurvrouw heeft een zwaard

Door alle werkzaamheden heerst in Geuzenveld een beklemmende sfeer. Met tijdelijke verhuur wordt geprobeerd weer wat leven in de wijk te brengen.

http://www.trouw.nl/multimedia/dynamic/00216/365498_135791_jpeg_216275d.jpg

De Verdieping   Trouw 07.01.09 

Al jaren wordt er gesloopt en gebouwd in Geuzenveld. Maar vooralsnog is Geuzenveld evenwel een vervallen spookwijk vol leegstand, zwerfvuil en misdaad.

 

Slopen in oude wijken helpt niet.

'Slopen in oude wijken helpt niet'

 21.12.08 Het slopen van flats uit de jaren vijftig en zestig en ervoor in de plaats nieuwe woningen bouwen, helpt niet of nauwelijke de leefbaarheid van wijken te verbeteren.

Opknapbeurt naoorlogse probleemwijken nauwelijks effect.

 

NOS 21.12.08 - De grootschalige opknapbeurt van naoorlogse probleemwijken heeft nauwelijks effect op de leefbaarheid. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Bizarre huurderspartij wordt geleid door huisbaas
http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/index.htm


Huurders krijgen 7000 euro cadeau
http://www.parool.nl/parool/nl/6/Wonen/article/detail/43226/2008/11/15/Huurders-krijgen-7000-euro-cadeau.dhtml

Sociaal leven met sloop bedreigd leidschendam

Door JAN-WILLEM VAN DE WAL

http://www.ad.nl/denhaag/rijswijk/2418923/Sociaal_leven_met_sloop_bedreigd.html

 

LEIDSCHENDAM –AD 03.07.08 Ze ogen oud, de woonblokken aan de Weidestraat in Leidschendam. De bouwstijl is typisch naoorlogs, toen de woningnood hoog was: portiekwoningen, met daarvoor groenstrookjes tot aan het trottoir.

 afbeelding vergroten

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00163/Sociale-sloop_163271h.jpg

 

Cynthia en Joyce in de Weidestraat. FOTO ROBERT STUYVENBERG

De woonblokken zijn opgetrokken uit beton en donkerbruine bakstenen, die bij de oplevering - zestig jaar geleden - ongetwijfeld lichter waren van kleur. Een gevelreiniger zou zijn hart kunnen ophalen en dankbaar werk kunnen verrichten. Maar dat hoeft niet. De Weidestraat en een deel van de Nieuwstraat gaan - als het aan woningbouwcorporatie Vidomes ligt - tegen de vlakte.

„De woningen zien er aan de buitenkant inderdaad oud uit,’’ erkent Joyce Schuijt, terwijl ze uit haar raam kijkt naar de huizen in haar straat. „Maar dat komt ook doordat hier in vijftien jaar geen onderhoud is gepleegd aan de woningen. Ja, de kozijnen kregen zes jaar geleden een lik verf. Dat was echt het enige.’’

Schuijt woont nu negen jaar in de Weidestraat. Met plezier, drukt ze iedereen op het hart. Een blik in haar huisje leert waarom. Huize Schuijt is niet groot, maar wel knus.

De - gezellige - woonkamer behelst ongeveer drie bij drie meter. De badkamer, met daarin de wc, is functioneel. Een kleine, maar praktische keuken, met een deur naar de tuin. „Ja,’’ zegt Schuijt, lid van de bewonerscommissie Weidestraat-Nieuwstraat. „Een leuk huisje, met een voor- en achtertuin. De badkamer zou een opknapbeurtje kunnen gebruiken, alla. Maar ik red me hier prima, ik hoef niet zo nodig groter te wonen. Waar vind je dit nog voor 239 euro per maand?’’

Schuijt en andere buurtbewoners in de Weidestraat en een deel van de Nieuwstraat zijn fel tegen de sloop van hun woningen die in 2009 gestalte moet krijgen. Zo ook Cynthia Vercouteren, die een paar deuren verder woont in de Weidestraat.

„Vidomes stelt dat deze woningen zijn afgeschreven,’’ zegt Vercouteren, die maandelijks 168 euro huur betaalt. „Maar wat wil je, als je vijftien jaar nagenoeg geen onderhoud pleegt. Bovendien is het grootste deel van de huizen prima in orde. Een renovatie zou logischer zijn dan slopen en nieuwbouw neerzetten. Maar nieuwbouw is commercieel interessanter.’’

Dat Vidomes stelt dat woningen in de Weidestraat stilaan onverhuurbaar zijn, bestempelen Schuijt en Vercouteren als ‘onzin’. „Als er een huis leegkomt, wordt dat gewoon niet meer verhuurd,’’ zegt Vercouteren.

„Die woningen verschijnen ook niet in de woonkrant. Dan is het niet vreemd dat huizen leeg blijven staan. Terwijl de mensen die hier het meest recent zijn komen wonen, het prima naar hun zin hebben.’’

Vidomes verstrekt geen terugkeergarantie, wel krijgen de bewoners voorrang in de nieuwbouw. Zowel Schuijt als Vercouteren ziet zichzelf niet terugkeren in een vernieuwde Weidestraat.

„Een vergelijkbare woning zal in de toekomstige Weidestraat aanmerkelijk duurder zijn,’’ zegt Schuijt.

„Zo’n bedrag kan en wil ik niet betalen, en veel andere bewoners denken hetzelfde. Velen vrezen dat ons woonruimte wordt aangeboden in de flatwijken van Leidschendam, nabij het Prinsenhof. Bijna niemand voelt daar wat voor.’’

Vercouteren: „De impact van sloop wordt flink onderschat. Je huis blijft je thuis, en die plek dreigt te verdwijnen. Mensen maken zich zorgen waar ze terechtkomen. We wonen nu in een wijkje waar de sociale cohesie groot is. Iedereen laat elkaar in zijn waarde, maar tegelijkertijd staan de bewoners altijd voor elkaar klaar. Als iemand ziek is, krijgt hij hulp. Als je een bepaald stuk gereedschap nodig hebt, kun je dat zo van iemand lenen. Dat dreigt nu ook te verdwijnen.’’

Bejaarden Kocherplantsoen in opstand tegen sloop huizen Muiderberg

Telegraaf 15.04.08

MUIDEN INFO

DE VERBORGEN AGENDA VAN ERIK PIETER VLAANDEREN. Open brief aan de bewoners van de woningen aan het Kocherplantsoen te Muiderberg. Muiderberg, 25 april 2001 ...
www.muideninfo.nl/ingezonden/minfo-ingez-010426.html - 10k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

MUIDEN INFO: DE PERS

Afgelopen donderdag, tijdens de algemene beschouwingen, presenteerde de partij een eigen plan voor het Kocherplantsoen. Dit behelst sloop van de vier ...
www.muideninfo.nl/dePers/minfo-gooieem-011016-2.html - 4k - In cache - Gelijkwaardige pagina's
Meer resultaten van www.muideninfo.nl »

De Gooi- en Eemlander

Muiderberg -. Er komt een openbare bijeenkomst in woonzorgcentrum Florisberg over de toekomstige ontwikkelingen aan het Kocherplantsoen zoals woningbouw en ...
www.gooieneemlander.nl/nieuws/regionaal/gooivechtstreek/article3228035.ece?secId=654 - 52k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

Kabelkrant Muiden Muiderberg | Nieuws | Archief

(9-3-2007); Postkantoor en COF gebouwtje (9-3-2007); Openbare toiletten (9-3-2007); Populieren Kocherplantsoen (8-3-2007); Metro naar Muiderberg (8-3-2007) ...
www.muider.nl/nieuws/nieuws_archief.asp - 296k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

[PDF]

EINDRAPPORT TOEKOMSTVISIE MUIDEN 16 december 2001 In opdracht van ...

Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versie
Muiderberg betreft het de locatie Kocherplantsoen (meerdere malen heeft het ... Daarom zal ter compensatie een deel van zowel de sloop-nieuwbouw in de ...
www.muiden.nl/document.php?fileid=1400&m=1&f=71c3a600c1fb3eee182a8b313f91de95&attachment=1... - Gelijkwaardige pagina's

[PDF]

0301.04 rapport 4.0

Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat
De kern van Muiderberg ligt aan het IJmeer en heeft wisselende, deels .... Ook het wooncomplex voor ouderen aan het Kocherplantsoen ...
www.muiden.nl/document.php?fileid=1395&m=1&f=3862cbbe989cf353e7adfef574f80eb9&attachment=1... - Gelijkwaardige pagina's

[PDF]

Welstandsbeleid Muiden

Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versie
Sanering herinrichting door middel van sloop en vervangende nieuwbouw. Schllddak dakmet vier hellende ... Kocherplantsoen. deKogge. Koningin Julianastraat ...
www.vng.nl/olibdocs/Gemeentelijke%20stukken/2004/163298_bijl.pdf - Gelijkwaardige pagina's

[PDF]

Tunnel van Troje?

Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versie
Kocherplantsoen succes. Afgelopen maandag is op initiatief van de bewonerscommissie van het Kocherplantsoen in Muiderberg ...
www.weesper.nl/wn/wn12okt05.pdf - Gelijkwaardige pagina's

[PDF]

Vragen en onbegrip bij bewoners Kostverloren

Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versie
Florisberg, Kocherplantsoen 1 te Muiderberg, alwaar. geen bezoek. ...... voorbereidende werkzaamheden voor de sloop. Op het terrein zullen, ...
www.weesper.nl/wn/wn28mrt07.pdf - Gelijkwaardige pagina's
Meer resultaten van www.weesper.nl »

[PDF]

Maarheeze Cranendonck Maarland Eijsden Maarn Utrechtse Heuvelrug ...

Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versie
sloop. vm. Moskru. Al Ra man/El Fath. Sint Lucassingel 34 ...... Muiderberg. Muiden. NH. NHPK. 15 e. Kerkpad 2. NH bjh. Kocherplantsoen ...
130.37.129.100/hdc/IKGN/Plaatsen/Letter%20M.pdf - Gelijkwaardige pagina's


 

1

2

Volgende

 

Axxie houdt  Ganzedijk Open

(Groningen gemeente Reiderland)

 

 

Nederland komt in aXXie ter behoud van buurtschap Ganzedijk.

 

De Nederlandse politiek Adopteert buurtschap Ganzedijk. 

 

1.1        Nieuwsresultaten voor ganzedijk sloop

 


Nos

Sloop Ganzedijk definitief van de baan - 15 maart 2008

Henny van Altena van „Ganzedijk blijft” is dolblij. „Hier hebben we voor gestreden. De sloop is van tafel.” In Nieuweschans vindt deze zaterdag een ...

NRC Handelsblad - 23 verwante artikelen »

1.2        nrc.nl - Binnenland - Sloop Ganzedijk definitief van de baan

Sloop Ganzedijk definitief van de baan. Gepubliceerd: 15 maart 2008 09:16 | Gewijzigd: 15 maart 2008 11:42. Door onze correspondent. Ganzedijk, 15 maart. ...
www.nrc.nl/binnenland/article975390.ece/Sloop_Ganzedijk_definitief_van_de_baan - Gelijkwaardige pagina's

1.3        NOVA - Ganzedijk: slopen en teruggeven aan de natuur?

De gemeente Reiderland wil het gehucht Ganzedijk slopen en teruggeven aan de natuur. Net als veel dorpen in noord-oost Groningen kampt Ganzedijk met ...
www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=5844 - 78k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.4        DePers - zaterdag 15 maart 2008

Sloop dreigde voor de 57 huizen in het dorp. Sloop Ganzedijk kost wethouder ... De inwoners van het te slopen dorp Ganzedijk maken kans op een weekendje weg ...
www.depers.nl/zoek/?keyword=Ganzedijk - 35k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.5        RTV Noord - Noord Nieuws - Politiek geeft Ganzedijk niet op

BEERTA - De sloop van Ganzedijk is geen uitgemaakte zaak. Dat blijkt uit politieke reacties. De SP in de gemeente Reiderland, die een wethouder in het ...
www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=71841 - 96k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.6        GroenLinks: GroenLinks wil alternatief voor sloop Ganzedijk

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Groningse buurtschap Ganzedijk, dat met sloop wordt bedreigd. ...
start.groenlinks.nl/groenlinks-wil-alternatief-voor-sloop-ganzedijk - 18k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.7        Wethouder weg om sloop Ganzedijk - Regio - Reformatorisch Dagblad

Volgens de PvdA-fractie van Reiderland had wethouder Hietbrink niet over de sloop van Ganzedijk mogen spreken voordat er in de gemeenteraad een debat was ...
www.refdag.nl/artikel/1335644/Wethouder+weg+om+sloop+Ganzedijk.html - 22k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.8        Volkskrantblog - Tandwielfabriek - Voorstel sloop Ganzedijk is ...

De Volkskrant op Internet voor het laatste nieuws, actualiteiten, filmrecensies, achtergronden, en veel meer.
www.volkskrantblog.nl/bericht/189786 - Gelijkwaardige pagina's

1.9        NOSJOURNAAL - Ganzedijk voorlopig gered van sloop

Het dorp Ganzedijk in Groningen blijft voorlopig bestaan. De gemeente Reiderland en de woningcorporatie Acantus willen het dorp slopen, maar de provincie ...
www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/3/5/050308_ganzedijk.html - 18k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.10    CDA wil debat over sloop Ganzedijk - Groninger Internet Courant

De statenfractie van de CDA wil snel een debat over het sloopplan van de Ganzedijk. Het CDA vindt het veel te ver gaan om 57 huizen in het dorp met de grond ...
www.gic.nl/nieuws/cda-wil-debat-over-sloop-ganzedijk - 23k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

1.11    Niet alleen Ganzedijk wordt met sloop bedreigd

Het plan om het Groninger gehucht Ganzedijk deels te slopen, is volgens prof.dr. Ed Nozeman, gasthoogleraar vastgoedontwikkeling aan de Universiteit van ...
www.ikcro.nl/php/newthemaobject.php?id=340890 - 4k - In cache - Gelijkwaardige pagina's


 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Volgende

 

Rotterdam 28 december 2007

Nieuwe Westen Singelblokken Rotterdam .. .. Deruit ???

 

Sloop Crooswijk Rotterdam ??

 

Amsterdam 9 december 2007

 AXXIE-Tijd 

 

SASH Manifestatie 24 februari 2009
 
SASH Manifestatie 24 februari 2009 
 
Download de flyer (PDF bestand)

 

Klik:  Pamflet 9 februari 2008

---

Vergadering  maandag 18 mei 2009

SASH vergadering i.s.m. bewonerscommissie TasmanNovaZembla

maandag 18 mei 2009 20:00 uur

Beste bewoners,
Op de SASH manifestatie op 24 februari hebben we afgesproken, dat we de
bewonerscommissie TasmanNovaZembla gaan helpen met het houden van een
enquête. Er hebben zich verschillende mensen opgegeven.
De gezamenlijke vergadering van SASH samen met de bewonerscommissie
TasmanNovaZembla is:

Maandag 18 mei
Aanvang: 20:00
Locatie: pandje Rode Morgen
Adres: Hembrugstraat 148

Agenda:
1.      Bespreking enquête (voorstel werkgroep) blok TasmanNovaZembla
2.      Organisatie/ start enquête/  begeleidende brief aan bewoners
3.      Hoe meer bewoners benaderen om te helpen met enquête?
4.      Wie doet wat waar wanneer?
5.      Stuk in de Staatskrant-Buurtkrant
6.      Wat verder ter tafel komt (andere bewonerszaken uit de wijken)
7.      Volgende vergadering

Extra agendapunt: Hugo de Groot- Frederik Hendrikbuurt
Geen sloop en verkoop van sociale huurwoningen in de Hugo de Groot-
Frederik Hendrikbuurt. De corporates willen woningen slopen, samenvoegen
en verkopen in dit deel van de stad.
Bewoonster Anna Blase komt langs op de vergadering om de sloop van
woningen van de Key te bespreken.De Key gedraagt zich schandalig. Kost wat
kost moeten alle 15 bewoners hun huis verlaten. De Key wil de huizen
slopen en luxe appartementen van 1000 euro per maand bouwen. Er kunnen
slechts twee sociale huurwoningen komen.
De bewoners voeren tot nu toe succesvol strijd. Wethouder wonen van
stadsdeel Westerpark is onder curatele gesteld onder druk van de bewoners.
Steenwinkel gaf een peildatum af, terwijl de Key geen enkele moeite heeft
gedaan om de wettelijke 70% steun van de bewoners te verkrijgen en aan te
tonen. Er is op 3 maart een motie aangenomen dat voorlopig de
sloopbouwvergunning niet afgegeven mag worden zolang de Key geen overleg
met de bewoners heeft gepleegd.De Key is, net zoals bij de Groene Deuren
in 2004 van plan om de bewoners, die inmiddels een advocaat in de arm
hebben genomen hun huis uit te jagen. Stop Afbraak Sociale Huisvesting is
solidair met de strijd van de bewoners en probeert hen te ondersteunen.Met vriendelijke groet,
Namens Bewonerscommissie TasmanNovaZembla en
Stop Afbraak Sociale Huisvesting,

Martin Russchen
Flavio del Pomo
Jan Harinck
Josta Obbink

 

20 April 2009 vergadering.

Op de SASH manifestatie op 25 februari hebben we afgesproken, dat we de bewonerscommissie TasmanNovaZembla gaan helpen met het houden van een enquête.Er zijn 900 woningen.Er hebben zich verschillende mensen, uit Westerpark en daarbuiten,opgegeven met de enquete te helpen.Er zijn er echter nog veel meer nodig gezien de omvang van de wijk.

 

De gezamenlijke vergadering van SASH samen met de bewonerscommissie TasmanNovaZembla is op:

Maandag 20 april Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Hembrugstraat 148  Spaarndammerbuurt, Amsterdam

Agenda:

1. Voorstelronde
2. Intro: situatie en stand van zaken TasmanNovaZembla
3. Eerste opzet enquête (type vragen, organisatie, deadlines e.d.)
4. Wie doet wat waar wanneer?
5. Wat verder ter tafel komt (andere bewonerszaken uit de wijken)
6. Solidariteit bewonersstrijd Maastricht tegen sloop
7. Volgende vergadering

Het volkskoffiehuis is pas weer vanaf oktober op vrijdagavond beschikbaar als vergaderlocatie.Marja organiseert door de week in de avonden hapjes voor de buurt en een kaartavond.

Met vriendelijke groet,

Namens
Bewonerscommissie TasmanNovaZembla
Stop Afbraak Sociale Huisvesting,


Josta Obbink
Flavio del Pomo
Jan Harinck
Marion Maart

sash@sash.nl


www.sash.nl

 

Vergadering woensdag 24 februari 2009.

Verslag

 

Presentatie

 

Stop Afbraak Sociale Huisvesting organiseert een bijeenkomst voor alle
bewoners van Westerpark en Amsterdam op dinsdag 24 februari om 20:00 uur
in buurtcentrum de Horizon, Hembrugstraat 156 in de Spaarndammerbuurt.


Thema: hoe organiseren we ons als buurtbewoners om uitverkoop en sloop van
goede en betaalbare woningen tegen te houden in Westerpark en Amsterdam.


Er zijn sprekers over de Houthavens, uit de Spaarndammerbuurt, de
Staatsliedenbuurt en de Hugo de Groot- Frederik Hendrikbuurt uitgenodigd.


Ook wordt een film vertoond over het verzet van bewoners uit Ganzedijk in
Groningen, dat er toe leidde dat de sloop van hun dorp werd tegengehouden.

Met vriendelijke groet,

Stop Afbraak Sociale Huisvesting


www.sash.nl


sash@sash.nl

 

Vergadering woensdag 11 februari 2009.

 

Beste SASH-ers,


Hierbij de uitnodiging van de volgende SASH vergadering op woensdag 11
februari 2009 om 20:00 uur. De SASH vergadering vindt plaats in de
Hembrugstraat 148, Amsterdam

We organiseren een manifestatie op 24 februari en hebben jouw steun nodig
om het pamflet huis aan huis te verspreiden in stadsdeel Westerpark.

Als je een wijkje wilt lopen mail dan naar: sash@sash.nl
Dan nemen we contact met je op.

De aankondiging van de komende SASH manifestatie op dinsdag 24
februari 2009. Agenda:
1. Notulen woensdag 28 januari 2009
2. Verdere voorbereiding SASH bijeenkomst 24 februari en de financiering
hiervan
3. Afspraken en takenverdeling (o.a. huis-aan-huis pamflet – en
posterverspreiding)
    En uitdelen van pamfletten en posters aan de verspreiders en de twee
verspreidpunten
4. Volgende vergadering

• Stop Afbraak Sociale Huisvesting organiseert een manifestatie voor alle
bewoners van Westerpark en Amsterdam op dinsdag 24 februari om 20:00 uur
in buurtcentrum de Horizon, Hembrugstraat 156 in de Spaarndammerbuurt.
Thema: hoe organiseren we ons als buurtbewoners om uitverkoop en sloop van
goede en betaalbare woningen tegen te houden in Westerpark en Amsterdam.
Er zijn sprekers over de Houthavens, uit de Spaarndammerbuurt, de
Staatsliedenbuurt en de Hugo de Groot- Frederik Hendrikbuurt uitgenodigd.
Ook wordt een film vertoond over het verzet van bewoners uit Ganzedijk in
Groningen, dat er toe leidde dat de sloop van hun dorp werd tegengehouden.

Met vriendelijke groet,

Stop Afbraak Sociale Huisvesting

www.sash.nl


sash@sash.nl

 

 

4 februari 2009

SASH Westerpark, buurtbijeenkomst Houthavens, woensdag 4 februari,
20:00 uur speeltuingebouw, Zaandammerplein, Amsterdam.

 

Vergadering woensdag 28 januari  2009 20.00 uur.

 

Locatie Hembrugstraat 148, Amsterdam

Agenda:
1. Notulen 12 januari 2009
2. Voorbereiding SASH bijeenkomst 24 februari
3. Afspraken en takenverdeling (o.a. huis-aan-huis pamflet - en
posterverspreiding)
4. Volgende vergadering

 

Vergadering 12 januari 2009

Beste vriendinnen, vrienden en bekenden,

Hierbij ben je van harte uitgenodigd voor de komende vergadering van Stop
Afbraak Sociale Huisvesting op maandag 12 januari om 20:00 uur in de
Hembrugstraat 148 in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.
We willen graag een SASH bijeenkomst gaan organiseren. Om van elkaar te
leren. Organisatie en onderlinge solidariteit van buurtbewoners is de
troef om de uitverkoop en de sloop van een (deel van een) wijk met goede
en betaalbare woningen te voorkomen.
Het idee is om bijvoorbeeld iemand van het dorp Ganzedijk uit te nodigen
om hun strijd toe te lichten. Het is een voorbeeld van organisatie en
buurtstrijd die er toe heeft geleid dat sloop werd tegen gehouden. Of om
andere goede voorbeelden in het voetlicht te brengen. Dan nodigen we
buurtbewoners uit van buurten waar problemen zijn met sloop en verkoop van
betaalbare en goede woningen. Thema: hoe organiseren we ons als
buurtbewoners om sloop en uitverkoop tegen te houden.

De agenda:
1.      Notulen 14 december
2.      Bespreking eventuele SASH avond
3.      Houthavens, verslag stand van zaken
4.      Afspraken en korte punten
5.      Volgende vergadering

Met vriendelijke groet,
Stop Afbraak Sociale Huisvesting

www.sash.nl  sash@sash.nl

P.S. : vanwege vakantie is de vergadering verplaatst van het
speeltuingebouw op het Zaandammerplein naar de Hembrugstraat 148

 

zondag 14 december om 13:00 uur landelijke vergadering demo 2009


We houden op zondag 14 december om 13:00 uur een landelijke bewonersorganisatievergadering over een eventuele landelijke demonstratie 'stop de sloop, voor betaalbaar wonen' in 2009 in het speeltuingebouw op het Zaandammerplein in Amsterdam.

 

Aan:  alle bewoners, bewonersorganisaties en andere organisaties

Betreft:  Demonstratie “Stop de sloop – Betaalbaar wonen”

Amsterdam, 17 november ’08

Beste mensen,

Hierbij bent U van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst ter bespreking
van een landelijke demonstratie in 2009 tegen de sloop en uitverkoop van
betaalbare huisvesting en vóór betaalbaar wonen. De bespreking wordt
gehouden op zondag 14 december om 13:00 uur in het speeltuingebouw op het
Zaandammerplein in Amsterdam.

Een nieuwe landelijke demonstratie is nodig, omdat de woningnood en het
tekort aan betaalbare woonruimte groeit door de dreigende sloop in vele
wijken (onder andere de ‘Vogelaar’wijken). De massale verkoop en
samenvoeging van goede en betaalbare woningen vergroot de leegstand door
onbetaalbare koopprijzen. De woningnood neemt hierdoor nog meer toe.

Steeds meer woningcorporaties willen zich helemaal terugtrekken uit het
publieke bestel. Dat betekent dat ze zich helemaal kunnen storten op
lucratieve bouwprojecten. Dan kunnen ze hun winsten nog meer vergroten en
hoeven ze zich niets meer aan te trekken van hun oorspronkelijke taak:
betaalbaarheid en het onderhoud van de sociale huisvesting.

De kredietcrisis heeft tot gevolg dat de regering miljarden doorsluist
naar de banken. In het najaarsoverleg dringen regering en grote bedrijven
aan op loonmatiging. De koopkracht van arbeiders en uitkeringsgerechtigden
komt daardoor nog meer onder druk, zodat ze de als maar stijgende
woonlasten nog maar nauwelijks kunnen opbrengen. Zo krijgen de
woningbedrijven, de projectontwikkelaars en de banken steeds meer vrijheid
om hun winsten en reserves verder te vergroten door hogere huren en
koopprijzen. Maar wij vinden dat je van uitkeringen en lonen moet kunnen
wonen!

We willen bespreken of we samen met zo veel mogelijk bewoners en
bewonersorganisaties deze landelijke demonstratie kunnen organiseren.
Iedere bewoner, bewoners-, migranten- en studentenorganisatie,
vakbond(s)lid en politieke partij die achter de volgende eisen staat is
welkom:

*       Sloopbeleid van dit kabinet van tafel
*       Geen verkoop, splitsing, samenvoeging van goede en betaalbare   
huurwoningen
*       Geen gedwongen verhuizingen
*       Woonlasten omlaag
*       Uitbreiding van de sociale woningbouw
*       Van uitkeringen en lonen moet je kunnen wonen
*       Onmiddellijk uivoeren van achterstallig onderhoud
*       Stop de woningnood

Mocht U niet aanwezig kunnen zijn dan kan uw (bewoners)organisatie ook een
steunbetuiging voor de demonstratie mailen naar sash@sash.nlMet vriendelijke groet,

Stop Afbraak Sociale Huisvesting

sash@sash.nl
www.sash.nl

-----

 

Beste mensen,

- secretariaats-bijeenkomst SASH op maandag 17 november

Hierbij van je van harte uitgenodigd voor de komende secretariaats-
bijeenkomst van Stop Afbraak Sociale Huisvesting op maandag 17 november om
19:00 uur in de Hembrugstraat 148 in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. We
willen graag samen met bewonersorganisaties en andere organisaties een
nieuwe landelijke demonstratie in 2009 organiseren. De demonstratie van
februari 2008 werd ondersteund door 30 [bewoners]organisaties. We willen
geen SASH demonstratie zoals eerdere jaren, maar het samen organiseren.

Er zjn veel mensen nodig om alle voorbereidende taken hiervoor uit te
voeren op de secretariaatsbijeenkomst :
1. landelijke bewonersbrief versturen (e-mail en post)
2. telefonische benadering
3. persbericht

Meer informatie op www.sash.nl


bizarre huurderspartij wordt geleid door huisbaas
http://www.nieuwsuitamsterdam.nl/index.htm

Huurders krijgen 7000 euro cadeau
http://www.parool.nl/parool/nl/6/Wonen/article/detail/43226/2008/11/15/Huurders-krijgen-7000-euro-cadeau.dhtml


 

Sash Nieuwsflits - 6

 

13.02.08 Tijdens de demonstratie  kwamen er vele nieuwe aanmeldingen uit verschillende steden binnen van mensen die zich willen inzetten voor  SASH en voor de strijd tegen de sloop en voor het betaalbaar wonen, geïnformeerd willen blijven worden of naar de landelijke vergadering willen komen op zondag 9 maart om 13:00 uur op de Hembrugstraat 148 in Amsterdam. Daar zijn we heel blij mee.

 

Uit de media:

 

http://www.google.nl/search?hl=nl&q=demonstratie+tegen+sloop+sociale+huisvesting+&btnG=Zoeken&meta=

 

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article503059.ece/Afbraakbeleid_prachtwijken?service=Print 

 

http://www.ravagedigitaal.org/2008nieuws/februari/08/nws.php

 

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_binnenland/article913773.ece/Demonstratie_tegen_sloop_sociale_huisvesting 

 

http://www.youtube.com/watch?v=Yq2MDVqCPzs 

 

weekoverzicht www.rodemorgen.nl 9 februari Demonstratie tegen sloop 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Stop Afbraak Sociale Huisvesting

 

www.sash.nl

 

Ikon radio uitzending over de Korrewegwijk/de Hoogte

11.01.08  -   In de uitzending komt aan bod:
Wethouder ruimte en wonen, Frank de Vries
emeritus hoogleraar André Tomsen
En bewoners van de Groninger wijk Korrewegwijk/de Hoogte (op de lijst van
Vogelaar).

duur: plus/minus 15 minuten
datum: zondag 10 februari 2008
radio 1 07.00 -08.00

http://semarang.web-log.nl/mijn_weblog/2008/02/bewoners_korrew.html

 

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/ikon/deanderewereld/laatste-07.wma

 
bij het afspelen beginnen bij de 38-e minuut.

SASH demo in uitzendingen Radio 1

Debat wethouder Herrema Volkshuisvesting Amsterdam en woordvoerder Jan
Harinck van Stop Afbraak Sociale Huisvesting

duur: tien minuten
datum: zaterdag 9 februari 2008
radio 1 journaal 07.00 -08.00 uur

bij het afspelen beginnen bij de de 33-ste minuut van de afspeelband:


javascript:openMediatheek('http://portal.omroep.nl/mplayer?mpstream=wmbb&mpurl=http%3A%2F%2Fcgi.omroep.nl%2Fcgi-bin%2Fstreams%3F%2Fradio1%2Fnos%2Fuitzendingen%2F09-07.wma&genre=Journaal&titel=7:00%20uur%20Radio%201%20Journaal&nav=xagrnCsHEbGcZtHjIfK&refered=ukdrnCsHEbGcZtHnSopBzoB')

Prachtwijken of alleen voor de rijken?
    

uitzending Ikon De Andere Wereld  datum: zondag 10 februari 2008

http://www.ikonrtv.nl/daw/uitzending.asp?lIntItem=3&lIntEntityId=111

Met de leus: "Geen sloop, geen verkoop, maar behoud van sociale
huisvesting" werd deze week in Amsterdam een landelijke demonstratie
gehouden tegen het verdwijnen van te veel sociale huurwoningen.
Volgens de regering is het slopen, samenvoegen of verkopen van te oude
of kleine sociale huurwoningen een goed middel in de strijd tegen
verpaupering en achteruitgang in probleemwijken. En dat vindt ook
minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie (foto rechtsboven),
die deze week haar eerste verbeter-contract met een van de 40
"prachtwijken" tekende. Tegenstanders van het beleid stellen dat
hierdoor woningbedrijven en projectontwikkelaars mooie winsten maken
maar dat mensen met een laag inkomen door het verdwijnen van
betaalbare woningen uit hun oude vertrouwde wijken worden verdreven.
De Andere Wereld bezocht de wijk De Hoogte in Groningen waar het
verzet tegen minister Vogelaar zich concentreert.

"De 'prachtwijken' van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en
Integratie zijn 'sloopwijken'."stelt de organisatie Stop Afbraak
Sociale Huisvesting SASH. Volgens hen worden de investeringen in de
wijken gebruikt om de winsten van de woningcorporaties en de
projectontwikkelaars nog meer te vergroten. Volgens het Centraal Fonds
Volkshuisvesting bedraagt in 2006 het vermogen van de corporaties al
27.7 miljard euro. Op wijkvoorzieningen voor bewoners wordt bezuinigd
en er vinden geen investeringen plaats voor de noodzakelijke
uitbreiding van betaalbare woningen. De investeringen gaan naar de
nieuwbouw van 48 duizend onbetaalbare koopwoningen en ruim 80 duizend
voor arbeidersgezinnen onbetaalbare huurwoningen.

André Thomsen, hoogleraar woningverbetering en woningbeheer aan de TU
Delft, vindt dat sloop of renovatie niet in alle gevallen kan of moet
worden tegengehouden, maar is het verder grotendeels eens met de
kritiek op het huidige beleid. Hij stelt dat Nederland van een land
met het hoogste percentage sociale huurwoningen af aan het glijden is
tot een land met de minste sociale huurwoningen. Volgens Thomsen zal
dit beleid niet zorgen voor "prachtwijken" maar tot toenemende
segregatie en concentratie van armoede. Een van de "Vogelaar wijken"
waar op grote schaal wordt gesloopt, gerenoveerd en herbouwd is de
wijk De Hoogte in Groningen. 

 

 

Demonstratie tegen afbraak sociale woningbouw

 

 

AMSTERDAM – Parool 09.02.08   Op de Dam in Amsterdam zijn zaterdag een paar honderd mensen bijeengekomen om actie te voeren tegen de afbraak van sociale huurwoningen.

De actievoerders stellen dat de zogeheten prachtwijken van minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) vooral sloopwijken worden.

Van de 242.000 woningen die de woningbouwcorporaties hebben in de veertig wijken, staan 25.000 op de nominatie om te worden gesloopt, zegt de organisatie Stop Afbraak Sociale Huisvesting. Daarvoor in de plaats willen de corporaties ruim 16.000 koopwoningen bouwen, tegenover ruim 13.000 huurwoningen.

De actievoerders verwijten de woningbouwcorporaties vooral te investeren in koopwoningen en te dure huurwoningen. Het regeringsbeleid werkt dit in de hand. Wel worden dure woningen in arbeiderswijken gecreëerd om de samenstelling van de wijken te verbeteren, maar er komt geen sociale woningbouw in dure wijken. Zo ontstaat er een tekort aan betaalbare woningen. (ANP)

 

Iedereen heel hartelijk bedankt voor deze geweldige demonstratie.

 

Het geeft de (kleine) burger weer een (klein) beetje moed.

Ik heb met mijn mp3-speler een aantal toespraken opgenomen, dus voor wie
het gemist heeft: luister en huiver ! Vooral ook aandacht voor het toetje
van professor Thomsen:

http://duwo.rvanderh.fastmail.fm/crooswijk.mp3

http://duwo.rvanderh.fastmail.fm/harmwanders.mp3

http://duwo.rvanderh.fastmail.fm/ondiep.mp3

http://duwo.rvanderh.fastmail.fm/thomsen.mp3

http://duwo.rvanderh.fastmail.fm/thomsentoetje.mp3

 

Het toetje heb ik voor het gemak ook even uitgeschreven:

http://duwo.rvanderh.fastmail.fm/thomsentoetje.pdf


Toetje van prof. Thomson uitgesproken tijdens de SASH demo van 9-2-08:

Amsterdam   09.02.08 
En nu als laatste nog iets wat niet in mijn spreektekst staat. (...) Ik
ben van verschillende kanten dringend geadviseerd om niet aan deze
demonstratie mee te werken. De verwevenheid van de vastgoedsector, van de
bouwers, de ontwikkelaars en de woningcooperaties wordt in Nederland zo
sterk dat ze dit soort signalen af kunnen geven.  Gelukkig ben ik
gepensioneerd en niet meer afhankelijk wat mijn carriere betreft van steun
uit die hoek. En ik zou mijzelf nooit meer in mijn ogen kunnen kijken als
ik mij van dat soort waarschuwingen iets zou aantrekken. Maar het feit dat
ik dit soort waarschuwingen gekregen heb zegt heel veel. Zo wordt er
kennelijk in dit land besloten en zo wordt er kennelijk gezorgd wie niet
en wie wel zijn mond open doet. En daarom blijf ik jullie heel veel steun
toewensen. Houdt vol ! Want als we niet uitkijken zijn jullie de enige
kritische stem in de volkshuisvesting nog die overblijft. En laat dat ten
kostte van alles voorkomen worden.

 Persbericht   04.02.08 

Demonstratie 'stop de sloop, voor betaalbaar wonen'

Zaterdag 9 februari om 13 uur is de landelijke demonstratie 'stop de
sloop, voor betaalbaar wonen' van de Dam naar het Museumplein in
Amsterdam.
Op het programma staan sprekers uit sloopwijken uit heel Nederland,
waaronder Amsterdam, Delft en Utrecht. Ook is professor Thomsen,
hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer aan de TU Delft uitgenodigd
te spreken.
Er is een optreden van 'de Rotterdamse Rappers' en de demonstratie wordt
muzikaal begeleid door de brassband uit de Amsterdamse Bijlmermeer
'Brotherhood'.

De afbraak van de sociale huisvesting in Nederland is in volle gang. Samen
hebben de corporaties ruim 242.000 huizen in de veertig Vogelaarwijken.
Daarvan willen ze er de komende vijf jaar bijna 25.000 slopen. Ter
vergelijking: van de 881.000 huizen die de corporaties in andere wijken
bezitten willen ze er 30.500 slopen.
In de veertig wijken willen de corporaties 16.400 koopwoningen bouwen,
tegenover 13.600 huurwoningen. Buiten de veertig wijken liggen hun
prioriteiten andersom: 41.600 koopwoningen en 68.200 huurwoningen. Het
Centraal Fonds Volkshuisvesting becijfert dat de corporaties bij een op de
drie huizen in achterstandswijken actie gaan ondernemen. Dat varieert van
sloop, splitsing, samenvoeging, verkoop tot nieuwbouw. Buiten de veertig
wijken pakken ze ruim een op de vier huizen aan.

De 'prachtwijken' van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie
zijn 'sloopwijken'.
De investeringen in de wijken worden gebruikt om de winsten van de
woningcorporaties en de projectontwikkelaars nog meer te vergroten.
Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting bedraagt in 2006 het vermogen
van de corporaties al 27.7 miljard euro.
Op wijkvoorzieningen voor bewoners wordt bezuinigd en er vinden geen
investeringen plaats voor de noodzakelijke uitbreiding van betaalbare
woningen. De investeringen gaan naar de nieuwbouw van 48 duizend
onbetaalbare koopwoningen en ruim 80 duizend voor arbeidersgezinnen
onbetaalbare huurwoningen. Ook blijven de projectontwikkelaars dure
kantoren bouwen, terwijl in Nederland al  miljoenen vierkante meter
leegstaat. De directeuren van de woningcorporaties verrijken zich. Ze
geven zichzelf salarissen ver boven de Balkenendenorm.

De afbraak van de sociale huisvesting leidt tot grotere woningnood en meer
leegstand. Dure woningen in de arbeiderswijken, maar geen sociale
woningbouw in de dure wijken veroorzaakt grote tekorten. Huurders worden
steeds vaker het slachtoffer van winsthonger van de corporaties en andere
huiseigenaren.
Door speculatie schieten de prijzen van grond, kantoren en huizen de
hoogte in. Om de huur van deze grond te bekostigen moeten hogere inkomsten
van de huizen en gebouwen binnenkomen. Daarom schieten de huren en de
hypotheken omhoog.
Waar de mensen na de afbraak van hun wijk dan moeten wonen en hoe ze de
grote stijging van de woonlasten moeten betalen zal de regering en de
corporaties een zorg zijn.
Door hard werken zijn onze huizen gebouwd. De massale afbraak van goede en
betaalbare woningen is diefstal van gemeenschappelijk woningbezit.

Betalende huurders worden als stadsnomaden van de ene naar de andere kant
gedreven. Na enige jaren moeten opnieuw in het belang van de "stedelijke
vernieuwing" verkassen. Mensen worden voortdurend hun huizen en wijken
uitgejaagd.

De eisen van de demonstratie zijn:
sloopbeleid van dit kabinet van tafel
geen verkoop, splitsing, samenvoeging van goede en betaalbare huurwoningen
geen gedwongen verhuizingen
woonlasten omlaag
uitbreiding van de sociale woningbouw
van uitkeringen en lonen moet je kunnen wonen
onmiddellijk uitvoeren van achterstallig onderhoud
stop de woningnood

Op onze website vindt U meer informatie en de lijst van 28 organisaties,
die de demonstratie ondersteunen.

Stop Afbraak Sociale Huisvesting,

www.sash.nl
sash@sash.nl

 

 

Informatiebijeenkomst 07.02.08 

Vanavond (7 februari) om 20.30 organiseert 't Blijvertje een
informatiebijeenkomst over stedelijke vernieuwing met sprekers en
discussie. We gaan in op de achtergronden van het woonbeleid en vooral
op de negatieve gevolgen voor huurders en de buurt. Er is ook ruim
gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.


Het programma:

- documentaire van Netwerk over stedelijke vernieuwing, met kritiek op
het beleid van onder meer prof. Andre Thomsen en prof. Jan Willem
Duyvendak
- presentatie van, door en over SASH: wat gebeurt er in de stedelijke
vernieuwing, waarom is een demonstratie nodig?
- Verhaal over het Verbindingsblok. Waar is Eigen Haard mee bezig?
Vanwaar het verzet tegen de plannen?

Ergens onder weg zal vast ook nog aandacht besteed worden aan de
situatie aan de Derde Oosterparkstraat en het conflict van bewoners
met megacorporatie Ymere.

't Blijvertje, Derde Oosterparkstraat 64h, Amsterdam
www.slimblijven.nl

 

Pamflet 9 februari 2008.

 

STUUR DOOR NAAR BEKENDEN...STUUR DOOR NAAR BEKENDEN.....STUUR DOOR NAAR...

Stuur dit bericht (zie onder)  terug naar sash@sash.nl als je de landelijke demonstratie tegen het sloopbeleid van minister Vogelaar op zaterdag 9 februari steunt

et tekstveld schrijf je:

Ja ik/wij steun(en) de landelijke demonstratie tegen het sloopbeleid van
minister Vogelaar Je/ jullie vermelden de naam van je voornaam en/of achternaam, de naam van de bewonersorganisatie en de woonplaats


Lees als  bijlagen de begeleidende brief (zie onderaan) , als je meer uitleg wilt over de steun aan de demonstratie. Het nationaal pamflet voor de demonstratie staat op onze website:
www.sash.nl  pamflet (PDF bestand) .Groet, Stop Afbraak Sociale Huisvesting

Internet: www.sash.nl
E-mail:
sash@sash.nl

 

 

------Bijlage brief -----

 

zondag 9 december 2007 

 

Aan :     bewoners en bewonersorganisaties

Betreft : landelijke demonstratie tegen het sloopbeleid van minister Vogelaar

 

Geachte heer/mevrouw,

 

De regering-Balkenende IV wil de sloop en verkoop van betaalbare huurwoningen doorzetten. In de 'probleemwijken' van minister Vogelaar (PvdA), moeten zo veel mogelijk huizen die goed en betaalbaar zijn worden gesloopt, gesplist, samengevoegd en verkocht. En zie: 'probleem opgelost'.

Echter, de woningbedrijven, de projectontwikkelaars en de banken maken mooie winsten. De 'probleemwijken' zijn sloopwijken. Waar de mensen moeten wonen en hoe ze de grote stijging van de woonlasten moeten betalen zal de regering een zorg zijn.

Mensen actief in de SASH (Stop Afbraak Sociale Huisvesting) organiseren daarom tegen dit afbraakbeleid een Landelijke Demonstratie op zaterdag 9 februari 2008 om 13:00 uur van de Dam naar het Museumplein.

De toelichting van de demonstratie vindt U in nationale pamflet, dat in de bijlage is bijgevoegd pamflet (PDF bestand). Wij vragen U en/of Uw huurderorganisatie onze demonstratie te ondersteunen.

Hoe kunt U de demonstratie steunen?

·        Mail U steun door naar demonstratie@sash.nl  of sash@sash.nl of bel naar 020 – 7891355

Uw naam of de naam van Uw organisatie wordt vermeld onder aan het pamflet, de poster en de verdere publicaties van demonstraties.

·        Door het pamflet (PDF bestand).en de poster zo breed mogelijk te verspreiden onder de bewoners in de wijken in Uw omgeving.

·        Door het pamflet (PDF bestand). en de poster door te sturen via e-mail.

·        Door het  pamflet (PDF bestand). en de poster op Uw website te plaatsen.

Op onze website www.sash.nl  vindt U het  pamflet (PDF bestand).en binnenkort de poster.

Voor nieuwe update van het pamflet en de poster, met nieuwe personen, organisaties en partijen, die de demonstratie ondersteunen raadpleegt U onze website.

Hartelijk dank en met vriendelijke groet,

Namens Stop Afbraak Sociale Huisvesting,

Jan Harinck

Internet: www.sash.nl E-mail: sash@sash.nl

afbeelding vergroten

 

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00135/aarts_135638b.jpg

 

ADHC 14.12.07 Jan Aarts woont al vijfenvijftig jaar op de Ezelsveldlaan en als het aan hem ligt, komen daar nog jaren bij. FOTO GUUS SCHOONEWILLE

82-jarige weigert huis te verlaten

DELFT - Honderd jaar staat het huis op Ezelsveldlaan 57 er al. In hartje Delft, tussen alle snel verrijzende nieuwbouw in. De gemeente had...

 + afbeelding vergroten

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00116/nomaden_116857h.jpg

‘Zelfmoord’ stadsnomaden blijkt grootspraak

AMSTERDAM – ADHC 04.07.07 Oerbewoner Dado van het stadsnomadenkamp Hedonia in Amsterdam had gedreigd zelfmoord te plegen...

LEES MEER

Stadsnomaden moeten weg

MAASSLUIS - Maassluis wil af van de stadsnomaden, mensen die van sloopwoning naar sloopwoning verhuizen en zich nauwelijks om hun buurt bekommeren. Vandaar dat bijvoorbeeld de Boezemanflats moeten worden bestemd voor ...

LEES MEER

Het is alweer een tijdje stil aan het aXXiefront.  Inmiddels is gelukkig  het Dekkertijdperk verleden tijd.

 

Den Haag 24.03.07 - Eind vorig jaar sloeg de tijdelijke VROM minister Pieter Winsemius alarm. Namelijk op grond van voorlopige cijfers constateerde hij dat 140 Nederlandse wijken dreigen af te glijden. Veertig daarvan zijn er zo ernstig aan toe dat volgens Winsemius daar “de vlam in de pan kan slaan “. Hij wees op verschillende onderzoekers die een zich verder verdiepende tweedeling in de steden voorspelden.

In de wijken waar het hier om gaat is veel tegelijk aan de hand. Het meest zichtbare is de verloedering van het woningbestand en de omgeving: het is er niet schoon, niet veilig. De laatste kabinetsperiode heeft de nadruk gelegen op de fysieke aanpak en op criminaliteitsbestrijding. De sloopmachine draaide volop en de verschillende steden overtroefden elkaar in stoere maatregelen, die overlast en criminaliteit moesten terugdringen. Deels met succes trouwens. In beruchte wijken als de Bijlmer en het Rotterdamse Hoogvliet gaat het inmiddels beter.

Maar de laatste jaren wordt steeds duidelijker dat we het niet redden ?met steen alleen?. Er is in deze wijken veel meer aan de hand. Steeds duidelijker wordt dat veel problemen achter de voordeur onzichtbaar samenkomen bij kwetsbare mensen. Lage inkomens, vaak werkloos of arbeidsongeschikt, zonder diploma van school af, opvoedings-, verslavings- en geldzorgen, geen sociaal netwerk, ga zo maar door.

Het echte probleem van de achterstandsbuurten zit inmiddels in het gebrek aan perspectief voor de mensen die er wonen. Voor hen heeft de stad zijn roltrapfunctie, waarin je steeds een stapje hoger op de ladder kunt komen, verloren. Gevangen in Spangen, Overvecht of Laakkwartier. Wie de verhuiswagen kon betalen is immers al lang vertrokken. En het is vooral het gebrek aan perspectief dat deze wijken tot een ideale voedingsbodem voor radicalisering en criminaliteit maakt.

 

Na de vorming van het nieuwe kabinet zijn de plannen van de huurliberalisatie van de baan. De nieuwe minister van VROM kwam met nieuwe plannen.  De jaarlijkse huurstijging per 1 juli 2007 bedraagt 1,1 procent voor alle huurders. Of dat de komende jaren zo blijft blijft de grote vraag. De minister gaat de komende tijd praten met woningbouwcorporaties. In het regeerakkoord staat immers ook dat er jaarlijks tussen de 80.0000 tot 100.000 woningen bij moeten komen. Vogelaar wil met de verhuurders ook spreken over betaalbare huren en investeringen in probleemwijken.

 

Ook is inmiddels  die  lijst van 140 achterstandswijken van Winsemius door de nieuwe minister Vogelaar uitgedund tot slechts nog 40 wijken http://www.nrc.nl/multimedia/archive/00160/800_Achterstand_160971a.jpg

 

 

Bij mij in Den Haag (4 probleemwijken) kwam ik zaken tegen die aardig overeenkomen met het relaas zoals  staat te lezen in deze link: http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=826028/sc=601aad

Er zijn tijdens die Haagse sloop/vernieuwingsactie echter ook zaken minder goed verlopen. http://www.ad.nl/denhaag/article1210686.ece  http://www.ad.nl/denhaag/stad/article1207580.ece

 

En ook uit de vele reacties die ik vernam o.a. vanuit de media blijken er nog wel wat aandachtpunten en ‘valkuilen’  te zijn die om extra aandacht vragen.  Zou het een goed idee zijn om hier als aXXiebeweging aandacht aan te gaan beteden door gewoon verder te gaan ?? Er zou bijvoorbeeld een lijst, inventarisatie  o.i.d.  met aandachtpunten gemaakt kunnen worden van alle 40 wijken. Vertegenwoordigers vanuit die wijken kunnen dan gezamenlijk in dialoog gaan. Om dan vervolgens  met de gemeenten en wederom met VROM hier verder over te praten.  De insteek is dan “Van fouten kan je leren”.

 

Persbericht ministerie van VROM

Meer informatie:
Wijkenlijst (pdf)
Dossier Wijkverbetering (pdf)
- Coalitieakkoord: Opgaven voor Nederland: zes pijlers
- website: www.wweni.nl 
 (vanaf 26 maart 2007)

Jan Hunck - Den Haag

 

www.spoorwijk.benik.nl

       www.wijken.tegengeweld.nl

      www.tegengeweld.denhaagsweb.nl

     www.spoorwijk.tegengeweld.nl

 

aXXiegroep 'NoMaat' (Anti-Dekkerbeleid)

www.axxiegroep-nomaat.denhaagsweb.nl

Initiatiefgroep 'De Nieuwe Nomaden' (herstructureringsslachtoffers)

www.de-nieuwe-nomaden.denhaagsweb.nl

5 maart 2007

Regeerakkoord/huren 2007.

"Depla G.C.F.M."  

Beste mensen,

 

Met het sluiten van het regeerakkoord is het eindelijk honderd procent zeker: het liberaliseren van de huren en de wetten nieuwe huurbeleid van minister Dekker en minister Winsemius gaan niet door. PvdA, CDA en Christen-Unie spreken in dit akkoord af dat de huren niet worden vrijgegeven. De huurstijgingen zelf zijn beperkt tot de inflatie. Voor 2007 betekent dit een maximale huurverhoging van 1,2%.

 

Ik ben blij met deze uitkomst. De afgelopen jaren heb ik me in de Kamer en daarbuiten voortdurend verzet tegen het beeld dat de huren in Nederland te laag zijn en dat de huursector voor een deel een vrije markt moet worden. In december 2006 werd al duidelijk dat de plannen voor het nieuwe huurbeleid vrijwel geen kans van slagen meer hadden. De plannen zijn nu definitief van de baan.

 

Naast afspraken over een beperkte huurstijging en het niet vrijgeven van huren zijn er afspraken gemaakt over het aanpakken van de oude wijken en het garanderen van de betaalbaarheid van het huren. De overheid zal de komende jaren vele honderden miljoen extra investeren in de aandachtswijken. Dit geld wordt niet alleen in stenen gestoken, maar ingezet voor beter onderwijs, veiligheid, werk, leefbaarheid en groen.. Ook de woningcorporaties hebben een belangrijke rol. Van het wordt verwacht de komende jaren flink te investeren. Daarnaast worden er plannen ontwikkeld voor het garanderen van de betaalbaarheid van het wonen. Teveel mensen betalen nu vaak meer dan een derde van het inkomen aan woonlasten. Via een kortingensysteem op de huurprijs moet wonen voor deze mensen weer betaalbaar worden.

 

Helaas is het niet gelukt de hypotheekrenteaftrek eerlijker te maken. Het maken van een regeerakkoord is een kwestie van geven en nemen. We hebben een regeerakkoord dat socialer, groener en sterker is. Maar we hebben ook zaken uit ons verkiezingsprogramma niet binnen kunnen halen. En er staan ook zaken in die we eigenlijk niet willen. Maar per saldo ben ik zeer tevreden als we het regeerakkoord uit kunnen voeren. Onder motto samen werken en samen leven willen we samen met bewoners, gemeenten, politie, ondernemers en onderwijzers en corporaties buurten weer voor bewoners maken.

 

Ik heb het hoofdstuk over wonen uit het regeerakkoord bijgevoegd. De volledige tekst van het akkoord is te lezen op www.pvda.nl.

Mijn werk in de Kamer is als vanouds te volgen via mijn website: www.stafdepla.nl.

Vriendelijke groeten,

Staf Depla
Lid Tweede Kamer PvdA
www.stafdepla.nl

 

 

Regeerakkoord PvdA, CDA en Christen-Unie, februari 2007

 

Wonen en wijkaanpak
Meer bouwen met kwaliteit is nodig om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, de herstructurering van oude stadswijken een impuls te geven en ervoor te zorgen dat starters op de woningmarkt aan een betaalbare, geschikte woning kunnen komen. Dit geldt zowel voor de koopmarkt als voor de huurmarkt.

De straat, de wijk, de buurt zijn, buiten het directe leefverband thuis en op het werk, de sociale gemeenschap waarin we dagelijks leven. De kwaliteit van die leefomgeving en de wijze waarop we daarin met elkaar omgaan, bepaalt vaak mede de wijze waarop we overigens in de samenleving staan.

 

Helaas zijn ook in Nederland wijken ontstaan waar door een cumulatie van problemen en tekortkomingen de kwaliteit van die leefomgeving ernstig achterblijft. Dat zijn wijken waarin sprake is van hoge werkloosheid en gebrek aan werkgelegenheid, waarin schooluitval vaker voorkomt, waarin de bevolkingssamenstelling éénzijdig is en de huisvesting verouderd, waarin de openbare ruimte verloedert en sprake is van drugsoverlast, criminaliteit en asociaal gedrag.

 

In het besef dat het de mensen zijn die wijken maken, is het onze ambitie om samen met hen en de maatschappelijke organisaties en instellingen die in die wijken actief zijn de noodzakelijke voorwaarden te scheppen, om die wijken weer het been te kunnen laten bijtrekken. Een langdurige, intensieve, samenhangende, en brede aanpak is nodig om die problemen te lijf te gaan.

 

1. Vóór de zomer zal een actieplan worden opgesteld voor een brede samenhangende
“sterke wijken ” aanpak die erop is gericht om binnen 8 tot 10 jaar van probleemwijken

weer vitale, woon- werk- en leefomgevingen te maken waarin schooluitval is

teruggedrongen en de (jeugd)werkloosheid is teruggebracht, werkgelegenheid in de

buurt is gebracht de bevolkingssamenstelling gevarieerd is en het prettig wonen is.


2. Woningcorporaties zijn maatschappelijke ondernemingen die een belangrijke

maatschappelijke taak vervullen: investeren in goede betaalbare huisvesting en in de

kwaliteit van de woon- en leefomgeving.


3. De inzet is om met woningcorporaties afspraken te maken over een bijdrage aan de

betaalbaarheid van huurwoningen. Investeringsinspanningen van woningcorporaties in

energie-efficiency van de bestaande voorraad woningen kunnen een positieve bijdrage

leveren aan een beheerste woonlastenontwikkeling. Het streven is ook hierover met

woningcorporaties afspraken te maken. Met corporaties willen we bovendien afspraken

maken over het nieuwbouwprogramma en een gezamenlijke gerichte

investeringsinspanning voor de aanpak van de meest kwetsbare probleemwijken. Mocht

onverhoopt met corporaties geen overeenstemming worden bereikt over hun bijdrage

aan de betaalbaarheid en over hun investeringsinspanningen, dan zal anderszins het

omvangrijke maatschappelijk vermogen van woningcorporaties actief voor dit doel

worden ingezet.


4. De met de corporaties te maken afspraken zullen niet vrijblijvend zijn. Dit geldt zowel

voor de afspraken tussen kabinet en corporatiesector als op lokaal niveau voor de

afspraken tussen gemeenten en de woningcorporaties. Op lokaal niveau kunnen

gemeenten op basis van gemeentelijke woonvisies met woningcorporaties concrete

prestatieafspraken maken over investeringen van corporaties.


5. Gemeenten hebben de taak coördinatie te voeren over wonen, werken, onderwijs en

jeugd- en ouderenvoorzieningen. Deze integrale samenhangende aanpak zal vanuit het

Rijk worden ondersteund met ook daar een samenhangende interdepartementale

benadering.


6. Gemeenten worden gestimuleerd zoveel mogelijk via een zogenaamde 1-loket-functie te

werken, zodat mensen in wijken, dorpen en steden snel en adequaat worden geholpen.

7. Een deel van het verruimde budget voor stedelijke vernieuwing zal worden ingezet voor

buurt- en wijkbudgetten, waaruit eigen initiatieven van bewoners financieel kunnen

worden ondersteund.


8. Deze kabinetsperiode vinden geen wijzigingen plaats in de fiscale behandeling van de

eigen woning. Er zullen ook geen wijzigingen worden voorbereid of onderzocht voor de

periode daarna.


9. Het wetsvoorstel Huurliberalisatie wordt ingetrokken. De stijging van de huren zal

worden gekoppeld aan de inflatie.


10. De woningproductie wordt verhoogd naar een niveau van tussen de 80.000 en 100.000

woningen per jaar, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor woningcorporaties.


11. Om te komen tot een evenwichtige woonontwikkeling en bevolkingssamenstelling in

een samenhangend stedelijk gebied kan het wenselijk zijn dat randgemeenten meer

bouwen voor lagere en middeninkomens.

Waar dit het geval is, zal een aanwijzingsbevoegdheid worden ontwikkeld voor die

situaties waarin randgemeenten onverhoopt - onwillig zijn.


12. Het grotestedenbeleid zal na evaluatie - na 2009 worden voortgezet. Hiertoe zal tijdig

met de voorbereiding worden begonnen.


13. Veel ouderen willen liefst zo lang mogelijk in hun eigen wijk blijven wonen. Dit kan door

wijken generatiebestendig te maken en op wijkniveau servicepunten voor welzijn en

zorg na te streven. Ook een grotere variatie in het woningaanbod (met name oplopende

zorg) kan eraan bijdragen dat ouderen langer in hun eigen wijk blijven wonen.

Woningbouwcorporaties zullen op deze maatschappelijke taak worden aangesproken.

Informatie uit de Tweede Kamer gecombineerd met achtergronddossiers en het laatste politieke nieuws.
Informatie ter oriëntatie op een bezoek, uitleg over hoe wetten tot stand komen en een rondgang door de geschiedenis van de Staten-Generaal. Kijk nu op www.tweedekamer.nl

Stadsnomaden ’vrijwillig’ weg na dwangbevel van rechter

30-12-2004 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - De stadsnomaden die sinds oktober op een terrein aan de Groenewoudsedijk bivakkeren, onder de Meernbrug, gaan daar weg. Ze kregen gisteren een dwangbevel met daarin de uitspraak van de Utrechtse rechter dat ze moeten vertrekken.

LEES MEER

 

’Utrechtse stadsnomaden moeten weg’

21-12-2004 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Een paar caravans, een oude bus, autos met vrijwel allemaal een Brits kenteken en drie honden die de wacht houden. De stadsnomaden die zijn neergestreken aan de Groenewoudsedijk langs het Amsterdam-Rijnkanaal vormen een bonte gezelschap.

LEES MEER

 

Caravan brandt uit op terrein stadsnomaden

11-04-2003 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Een brand aan de Mesonweg op industrieterrein Lage Weide heeft gisteren een grote caravan in de as gelegd.

LEES MEER

 

Kort geding beslecht lot stadnomaden

23-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Rijkswaterstaat gaat in een kort geding op 28 augustus proberen de stadsnomaden weg te krijgen van zijn terrein aan de Koningsweg in Utrecht. Volgens woordvoerster J.

LEES MEER

 'OM liet stadsnomaden staan'

23-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Het is het Openbaar Ministerie (OM) dat besloten heeft de stadsnomaden niet te verwijderen van de Koningsweg. Dat schrijft de Utrechtse burgemeester A.Brouwer aan VVD-Tweede Kamerlid C.Cornielje.

LEES MEER

 Roma's klem in de 'draaideur'

23-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

Houten/Nieuwegein - Ze werden woensdagmiddag uit Houten weggesleept naar Nieuwegein, maar een halve dag later stonden ze alweer in Houten: de romafamilies Nicolich en Horvath. Ze wachtten de sleepwagens van Nieuwegein niet af en vertrokken. Terug naar Houten.

LEES MEER

 Kwestie Utrechtse nomaden haalt Tweede Kamer

21-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Rijkswaterstaat weet nog niet of het de rechter gaat inschakelen om een groep stadsnomaden op een terrein aan de Koningsweg in Utrecht weg te krijgen. Inmiddels bemoeit ook de Tweede Kamer zich met de kwestie. Het VVD-Tweede Kamerlid C. Cornielje heeft schriftelijke vragen gesteld aan drie ministers.

LEES MEER

 Stadsnomaden blijven verborgen achter façade van zeildoeken

16-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

Utrecht - Drie paar sokken hangen te drogen of uit te wasemen over de voorbumper van een wrakkig busje. Daardoor is het kenteken niet leesbaar. Of is dat juist de bedoeling? In het busje ruimen een getatoeerde man en een kleuter samen de boel op.

LEES MEER

 VVD wil actie tegen nomaden

15-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - De stadsnomaden die hun tenten en caravans hebben opgeslagen aan de Koningsweg in Utrecht moeten worden weggestuurd. De VVD-fractie dringt daar op aan bij het college van b en w. Gemeente, politie en justitie overleggen vanmiddag of er ingegrepen kan worden.

LEES MEER

 Stadsnomaden

07-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Circa vijftig stadsnomaden zijn sinds vorige week neergestreken op grond van Rijkswaterstaat aan de Koningsweg ter hoogte van de Mereveldseweg in Utrecht. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat verblijven de stadnomaden er illegaal.

LEES MEER

Nomaden strijken neer langs Koningsweg

07-08-2002 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

Utrecht - Circa vijftig stadsnomaden, jongeren zonder vaste verblijfplaats, zijn vorige week met tentjes en caravans neergestreken op grond van rijkswaterstaat aan de Koningsweg bij de splitsing met de Mereveldseweg in Utrecht.

LEES MEER

Een teder portret van dakloze Hassan

25-09-2001 op www.haagschecourant.nl

Utrecht - De jury van de Prijs van de Stad Utrecht heeft dit jaar een gouden kans gemist om een in Utrecht gemaakte film te bekronen die dat dubbel en dwars waard was geweest.

LEES MEER

 Kort geding om vertrek 'nomaden'

28-08-2001 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT Via een kort geding wil de gemeente Utrecht de tien stadsnomaden verwijderen van het sportveldje aan de Van Lieflandlaan in Tuindorp. De gemeente wil dat de stadsnomaden uiterlijk 1 oktober van het veld gaan, waar binnenkort noodschooltjes moeten verrijzen voor twee Tuindorpse basisscholen.

LEES MEER

 Tripkade-bewoners moeten krakers niet

17-08-2001 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Ze zijn geschrokken van het opstootje met enkele Tripkadebewoners de avond ervoor, maar vastbesloten om met hun woonwagens op het gekraakte sportveldje aan de Van Lieflandlaan in Tuindorp te blijven. De tien stadsnomaden, zoals de krakers zichzelf noemen, zouden niet weten waarom ze daar weg moeten.

LEES MEER

 Verkrot complex inspiratiebron krakers

13-04-2001 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Het Vleutensewegcomplex staat nu ruim twee jaar te verkrotten in afwachting van de sloop. Krakers namen vorige week bezit van enkele huizen van dit blok ondertussen half afgebroken huizen aan de gelijknamige straat in Utrecht-West.

LEES MEER

 Sprookje krijgt abrupt einde

18-02-2000 op www.utrechtsnieuwsblad.nl

UTRECHT - Ze leefden er jarenlang onopgemerkt langs het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Havenweg in Utrecht. Werden al eens weggestuurd door een deurwaarder, maar bleven gewoon zitten. Nu lijken vandalen de stadsnomaden voorgoed van hun stekkie te verdrijven. Vorige week brandden twee caravans uit. Geld om nieuwe te kopen hebben ze niet.

LEES MEER

Laatste wijziging op: 11-06-2009 16:41